Skip to content

Какви са последиците при шофиране в нетрезво състояние?

Какви са последиците при шофиране в нетрезво състояние?

За съжаление през последните години се наблюдава тенденция за увеличаване на броя на водачи, шофиращи в нетрезво състояние или след употреба на наркотици. Голяма част от тях считат, че подобен тип деяние остава несанкционирано или ако се санкционира, то наказанието е глоба.

Това е вярно, само ако количеството на алкохол е под определени нива. В противен случай, се образува наказателно производство, както и се налагат административни мерки. Затова в долните редове ще се постараем да ви разясним какви са последиците от шофиране в нетрезво състояние.

На първо място следва да си отговорим на въпросите: Какви са санкциите? Как се установява шофиране в нетрезво състояние? Ще бъда ли осъден?

Отговорът на зададените въпроси не е еднозначен. Два закона уреждат санкцията, в зависимост на количеството отчетен алкохол – Законът за движение по пътищата и Наказателния кодекс.

Съгласно Закона за движение по пътищата (ЗДвП) е забранено на водачите на превозни средства, да ги управляват с алкохол над 0.5 промила или след като са употребили наркотични вещества или техни аналози.

Тук трябва да направим едно уточнение – законът санкционра всяко лице, което управлява пътно превозно средство (ППС). Това включва не само автомобилите, но и впрегнати превозни средства (каручка), трамбваи, самоходни машини, мотоциклети, включително и тротинетки (електрически скутери), скейтборди, ховърборди и т.н.

Как се установява шофиране в нетрезво състояние и какви са санкциите?

В случай, че бъдете спрян за проверка по установения законов ред, сте задължен, при разпореждане, да направите проверка за установяване наличието на кръв или наркотици в организма. Ако откажете извършването на проверката, книжката се отнема за срок от 2 /две/ години и ви се налага парична глоба от 2000 лв.

NB: Ако сте в паркиран автомобил, не сте длъжни да давате пробва за алкохол или наркотици. В този случай, ако органите на реда ви отнемат книжката, може да се обърнете към адвокат, който да обжалва административната мярка.

За да Ви бъде отнета книжката, следва да бъде установено наличието на алкохол в кръвта над 0.5 промила или да сте употребили наркотици. Това води до отнемане на книжката за срок до 18 месеца. Втората принудителна мярка е прекратяване на регистрацията на автомобила. Срокът е от шест месеца до една година.

В зависимост от количеството установен алкохол в кръвта, книжката се отнема за различен период от време. Така например, ако се установят граници между 0.5 промила до 0.8 промила включително, книжката се отнема за срок от 6 месеца и се налага глоба 500 лв. Ако границите са между 0.8 промила и 1.2 промила, книжката се отнема за срок от 12 месеца, а глобата е 1000 лв.

В тези случаи наказанието е административно и не се стига до съд.

Какво се случва, ако се съм шофирал с концентрация на алкохол над 1.2 промила и/или употреба на наркотици? Ще бъда ли осъден?

В този случай, полицията ще инициира образуване на досъдебно производство, което ще завърши с обвинителен акт и внасянето му в съда. В голяма част от случаите, водачът на МПС-то ще бъде задържан за 24 часа. Задържането под стража също е административна мярка, заповедта за която може да бъде обжалвана и съответно да ви бъде присъдено обезщетение.

NB: И тук водачите на електрически скутери трябва да внимават, тъй като все по-честа практика става задържането и повдигане на обвинение на водачи на скутери.

Наказанието за шофиране с алкохол в кръвта над 1.2 промила е от 1 до 3 години лишаване от свобода (затвор), глоба от 200 лв. до 2000 лв., както и лишаване от право за управление на МПС.

При шофиране след употреба на наркотици, наказанията са лишаване от свобода (затвор) от 1 до 3 години, глоба от 500 лв. до 1500 лв. и отнемане на книжка.

Съдът може да наложи и по-леко наказание, в случай че бъде сключено споразумение с прокуратурата. Практиката показва, че лишаването от свобода се отлага за определен период от време (т.нар. условно осъждане). В този срок трябва да се въздържате от противоправни деяния и извършване на нови престъпления.

Ако сте шофирал след употреба на алкохол или наркотични вещества, може да се обърнете към адвокат по наказателно право, който да обжалва наложените административни мерки и да ви представлява пред органите на разследването и съдебните органи.

В случай на необходимост, може да се обърнете към адвокатска кантора Legal Frame и да се консултирате с адвокат по наказателно право.

Попитайте ни

Имате нужда от правна консултация? Ние винаги сме насреща да отговорим на Вашите въпроси!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
С какво е свързано Вашето запитване:
Call Now ButtonОбади се